U bent hier

Agressie rond Zeeuwse voetbalveld neemt weer toe

KLOETINGE - Zeeuwse voetbalclubs maken zich grote zorgen over de toenemende agressie op en langs het voetbalveld. Vooral scheidsrechters zijn het mikpunt van kritiek.

Bij Kloetinge werd zaterdag een jeugdwedstrijd gestaakt omdat een toeschouwer volledig door het lint ging. De club wordt dit seizoen geconfronteerd met een reeks incidenten. Eerder besloot een vrijwilliger bij de vereniging om die reden te stoppen als scheidsrechter.

Meerdere clubs signaleren dat de normen en waarden rond het voetbalveld opnieuw dreigen te vervagen. Die waren aangescherpt na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, eind 2012.

De KNVB lanceerde daarop de campagne Zonder Respect Geen Voetbal. ,,Het lijkt wel of we alles wat er is gebeurd, zijn vergeten. Niemand heeft het er nog over", zegt voorzitter Raymond Winterswijk van SV Walcheren.

,,Elk weekend krijgen we signalen dat in het voetbal het verbaal en non-verbaal geweld tegen scheidsrechters toeneemt. Het begint buiten proporties te raken’‘, zegt Gerrit J. de Pater. Hij is zelf arbiter en voorzitter bij de Scheidsrechtersvereniging Noord- en Zuid-Beveland. De Pater, die ook vertrouwenspersoon is bij de arbitersvereniging, merkt dat bij scheidsrechters het plezier in het fluiten afneemt. Er haken mensen af. ,,We zijn weer aan het afglijden. Het is een negatieve spiraal die doorbroken moet worden.’’

Volgens de KNVB heeft de respectcampagne wel haar vruchten afgeworpen. ,,De afgelopen vier jaar hebben we het aantal excessen elk jaar zien afnemen", zegt woordvoerder Bram Groot van de voetbalbond. ,,Maar elk incident is er een te veel", zegt Groot. ,,Dat die nog steeds plaatsvinden, betekent dat we niet stil mogen zitten. Het blijft een belangrijk aandachtspunt. Het voetbalveld is een plek om lekker te voetballen, niet om een ander uit te schelden of elkaar te lijf te gaan."

bron: PZC.nl, 4 april 2017