U bent hier

Onderzoek naar kijkgedrag scheidsrechters op KNVB Campus

Is er een verschil in het kijkgedrag van een ervaren en een onervaren scheidsrechter? Die vraag stond woensdagavond 7 december centraal op de KNVB Campus. In samenwerking met Naar een veiliger sportklimaat vond een bijzonder onderzoek plaats bij een oefenwedstrijd tussen Onder 19-teams van vv DOVO en Vriendenschaar.

De wedstrijd werd voor rust gefloten door Sander de Brito-Rogue, een ervaren scheidsrechter die regelmatig in de Tweede divisie fluit, en na rust door Niels Philips, die onlangs zijn SOIII-opleiding succesvol heeft afgerond. Door middel van een eyetracker-bril werd het kijkgedrag gefilmd, door zowel het veld als de oogbewegingen van de scheidsrechters te volgen. Het onderzoek werd verricht door Johan Koedijker, bewegingswetenschapper van de VU en visual skills trainer op Sportcentrum Papendal.

Verschillende sporten
Het onderzoek maakt deel uit van een experiment dat in zeven verschillende sporten wordt verricht. Naast voetbal zal het ook bij hockey, basketbal, base- en softbal, turnen en volleybal onderzocht worden. Doel is om te onderzoeken of een ervaren scheidsrechter bijvoorbeeld rustiger en/of selectiever is in zijn kijkgedrag.

De komende periode zullen de beelden geanalyseerd worden. Medio januari volgt er een workshop met vertegenwoordigers van de zeven sporten, waarin bekeken wordt welk effect de uitkomsten kunnen hebben op bijvoorbeeld het opleiden begeleiden van scheidsrechters.